Koeling datacenter


Mogelijkheden op het gebied van systeemkeuzes

Warmteontwikkeling ontstaat door elektrische energie die uw IT-apparatuur verbruikt. Deze warmte dient afgevoerd te worden om oververhitting van uw apparatuur te voorkomen. Afvoeren van warmte wordt in de klimaattechniek gedaan met behulp van verschillende koelmediums. De keuze van koelmedium is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals beschikbare ruimte, schaalbaarheid, verwachte groei, energieverbruik, exploitatie maar ook uitstraling.

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van conditioneren van datacenters. Door vooraf de juiste keuzes te maken in fabricaat en systeemkeuze kunnen grote kostenbesparingen behaald worden met korte terugverdientijden. Door onze samenwerking met de meeste innovatieve partners in de sector, zoals Schneider Electric, kunt u bij terecht voor de meest geavanceerde systemen op het gebied van koeling van datacenters. 

 

Datacenterkoeling

T&S klimaattechniek is gespecialiseerd in het conditioneren van datacenters. Door de jaren heen heeft T&S klimaattechniek de systemen zien veranderen van standaard downflow airconditioners met centrifugaal ventilatoren, aan/uit koelcompressoren en verboden R22 koudemiddel tot air to air luchtbehandelingkasten met adiabatische koeling. Door deze ontwikkelingen nauw te volgen kunnen we elk datacenter voorzien van het juiste koelconcept. van ervaring is er een hechte Globaal kunnen we de volgende concepten onderscheiden:

  • Mechanische koeling: Compressie koeling bijvoorbeeld door middel van koudwatermachines.
  • Vrije koeling: Compressie koeling bijvoorbeeld door middel van koudwatermachines gecombineerd met droge koelers al dan niet met vernevelingskoeling (adiabatisch).
  • Koeling met buitenlucht: Koelen door buitenlucht en afvoeren van opgewarmde lucht. Ook te combineren van adiabatische en/of mechanische koeling.

 

PUE (Power Usage Effectivess)

Een soort energielabel dat gebruikt wordt in datacenters is PUE (Power Usage Effectivess). Dit is een belangrijke meetindicator voor de energie efficiëntie van de installatie. De PUE is een verhoudingsgetal tussen de totale energie die het totale datacenter verbruikt en het deel energie dat daadwerkelijk gebruikt wordt door de IT apparatuur. Het grootste aandeel overige energieverbruik komt over het algemeen van de koeling. Wij streven er na om samen met de opdrachtgever de PUE zo laag mogelijk te krijgen door het gebruik van zo veel mogelijk vrije koeling toe te passen. Samen met u als opdrachtgever kunnen we tot het gewenste resultaat komen.

Vraag een afspraak aan via het contactformulier of bel 0348 42 29 52.

Koeling datacenter