Uitfaseren R22


Een belangrijk moment nadert voor uw oude koelinstallaties.

Sinds 1989 heeft de internationale gemeenschap besloten tot het in fases uitbannen van alle CFK’s en HCFK’s, chloorhoudende stoffen die de ozonlaag schaden. In de huidige fase valt in 2015 ook het doek voor het koelmiddel R22 en wordt het gebruik van deze HCFK verboden. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gebruik van de airco-, koel- en vriesinstallaties in uw bedrijf die op dit moment nog draaien op het R22 koelvloeistof.

 

Wetgeving uitfasering van koelmiddel R22

Het op 16 september 1987 ondertekende Montréalprotocol ging op 1 januari 1989 van kracht. Voor het gebruik van R22 zijn de volgende stappen bepaald:

  • Sinds 2000 mag er geen R22 gebruikt worden in nieuwe installaties.
  • Sinds 2010 mag er geen nieuw geproduceerde koelvloeistof R22 worden gebruikt in het bijvullen van installaties. Enkel geregenereerd R22 is toegestaan.
  • Vanaf 2015 is al het gebruik van R22, ook van de gerecyclede variant, verboden.

Deze wetgeving heeft gezorgd voor een inmiddels sterk afgenomen hoeveelheid beschikbare R22.

 

Uitfasering van R22 in uw bedrijf

Om toekomstige moeilijkheden voor te zijn, is het raadzaam om tijdig te beginnen met de benodigde processen om R22 volledig uit uw bedrijf te bannen. Op de kenplaat op het buitendeel van uw installatie kunt u zien of uw installatie op R22 draait.

Uw mogelijkheden op een rij

Als erkend installateur en NVKL-lid biedt T&S Klimaattechniek uw bedrijf volledige ondersteuning aan bij de benodigde werkzaamheden om het gebruik van R22 in uw bedrijf tijdig te doen stoppen en over te stappen op een alternatief. Zo inventariseren wij voor u welke bestaande installaties geregistreerd staan voor uitfasering voor 2015. Ook kunnen wij een plan van aanpak met u opstellen voor het geleidelijk uitbannen van het koudemiddel in uw installaties, als dit beter past in uw bedrijfsproces.

Concreet kunt u het uitfaseren op de volgende manieren realiseren:

  1. Het “retrofitten” van de installatie, een techniek waarbij de installatie wordt omgebouwd om gebruik te kunnen maken van het geaccepteerde HFK koudemiddel.
  2. Het vervangen van de gehele installatie voor een variant welke draait op een natuurlijk koudemiddel.

In 2014 is het gebruik van R22 nog geaccepteerd en uw bedrijf kan het koudemiddel blijven gebruiken tot 2015. Gezien de schaarste van het koudemiddel is de prijs echter fors gestegen. Ook de beschikbaarheid van monteurs en installaties aan het einde van 2014 kan niet verzekerd worden. Om het stilleggen van uw installaties tot een minimum te beperken is het raadzaam om spoedig het uitfaseringsproces te starten.

 

Contact over uitfaseren R22

T&S Klimaattechniek biedt een heldere en professionele begeleiding in dit proces. Daarnaast kunnen wij een vrijblijvend advies voor uw bedrijf schrijven. Voor meer informatie over het uitfaseren van R22 in uw bedrijf kunt u contact met ons opnemen via 0348-422952 of info@t-en-s.com.

Ook kunt u bij downloads kijken om een brochure van de NVKL te downloaden.

uitfaseren-r22-nvkl-erkend-specialist

 

 

Uitfaseren R22